00:00

EN | NL

Over KLOKby

KLOKby ontwikkelt en verkoopt sinds 2010 exclusieve slingeruurwerken.
Door  gebruik te maken van innovatieve materialen en een intensieve samenwerking met de ontwerper nemen we een unieke plaats in. Onze technieken zijn eeuwenoud maar onze technologie is vooruitstrevend.

KLOKby heeft een aantal technieken om een KLOK te construeren waarbij wrijving geminimaliseerd wordt en onze uurwerken nagenoeg geen onderhoud nodig hebben op de lange termijn.
Wij maken uurwerken zoals ze vroeger deden, maar dan nog beter. Door keramische materialen te gebruiken hebben onze slingeruurwerken geen smering nodig.
Door inventieve toepassingen zoals een remontoir en zelfstellend anker zijn onze uurwerken makkelijk te bedienen en lopen ze tot op de seconde nauwkeurig op tijd.

Een KLOKby klok is niet zomaar een klok, het is een hoogwaardig kunstuurwerk, een juweel voor aan de muur.

Vormgeving

Een KLOKby uurwerk herken je aan de vormgeving, een ontwerp waarbij techniek en vorm in elkaar overlopen. Het ene kan niet zonder het andere. Je kan niets weglaten maar je hoeft ook niets meer toe te voegen.
De vormgeving van de O’classic is tot stand gekomen door Angela Jansen en Niels Smeltink.

Angela Jansen is grafisch ontwerper, afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven. Door haar innovatieve werk op het vlak van magnetische levitatie, het leiden van een retail fashionbedrijf en het voortdurende uitoefenen van haar vakgebied in een ontwerperscollectief, is het haar professionele ambitie om vanuit veel inspiratiebronnen naar innovatie te streven.

Niels Smeltink is productontwerper, cum laude afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven. Als ontwerper zoekt hij naar nieuwe ideeën en innovaties en de contexten daarvoor. Hij zoekt naar nieuwe mogelijkheden voor producten en het geven van een nieuwe dimensie aan design, daarbij tot nieuwe resultaten komend – maar altijd vanuit de gedachte dat de behoeften van mensen voortdurend veranderen.

Techniek

Bij het produceren van een mechanische KLOK in de 21e eeuw gaat KLOKby uit van traditionele technieken gecombineerd met uiterst moderne technologie en innovatieve materialen.

KLOKby hecht veel belang aan traditionele technieken. De slinger van Christiaan Huygens, de aandrijving door middel van een gewicht, Zwitserse cycloïdale vertandingen en o.a. de Grahamgang zijn ondertussen het bewijs van kwaliteit. Met deze technieken bouwen we uiterst betrouwbare slingeruurwerken.

KLOKby heeft een constructie ontwikkelt waarbij tandwiel en as aan één kant gelagerd zijn. De eenzijdige lagering die hierdoor ontstaat wordt mede mogelijk gemaakt door het gebruik van onderhoudsvrije keramische kogellagers, waarbij de lagers in een gesloten ruimte zijn gemonteerd.

Voor het echappement gebruikt KLOKby silicium en zirkonium. Deze keramische materialen zijn uiterst sterk en slijtvast.

Vakmanschap

KLOKby heeft een voorliefde voor Nederlands vakmanschap.
Voor de productie van een KLOK werken we samen met uiterst bekwame vakmensen en specialisten op het gebied van draaien en frezen, graveren en keramiek bewerken.
Alle onderdelen worden daarna handmatig geschuurd, gepolijst en gereinigd waarna het uurwerk gemonteerd wordt.   

 

KLOKby, unieke KLOKken door vele handen gemaakt.